block_info: cstarchello_detailpages, Detail title
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Authors
block_info: cstarchello_detailpages, Header App Detailpages
Changes have been saved.
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Main
Introduction
The Tjuvholmen development commissioned by Selvaag Gruppen / Aspelin-Ramm Gruppen in Oslo is located southwes
Loading...
t of the centre of the city and is a continuation of the Aker Brygge development built in the 90’s. The site of the Tjuvholmen project is one of the most beautiful places in Oslo. The project will transform the formerly closed harbour into a public area connecting the Fjord and the centre of the city.

The RPBW project is on the western part of this development and consists of cultural programmatic elements as part of an agreement with the City of Oslo:

the project includes 3 different buildings under a unique glass roof, one for Offices and Art exhibition and two exclusively for the Art Museum, the landscape design with bridges over the new canals and a small Sculpture Park.

The urban design creates a visual link between this cultural platform and the City centre of Oslo, developing the visual axis from Aker Brygge to the new complex. The integration of Art related activities in all three buildings and the mix with offices and leisure activities, makes the complex a vibrant part of the new urban fabric that will attract a very broad public.


The Design

Overlooking the fjord, it seems inevitable to continue the sightline from the city along the Aker Brygge promenade to the far end of the new development. The entire promenade along the sea will be 800m long. Almost half of that length will consist of the new promenade of the project. The promenade will start at the bridge on the dock at Aker Brygge and continue along Strandhagen over to Skjaeret until it ends at a floating dock, from where a ferry may depart to other destinations along the inner Oslo Fjord.

The promenade along the canal will provide to the visitors the visual contact with the sea and nature, as an important experience of the journey.

On Skjaeret, the promenade is embraced by the building complex and the location of the art building along the canal, instead of along the sea as proposed by the city’s zoning plan, creates an active dialogue between the 3 buildings.

Between the art museum and the sea a softly undulating sculpture park fills the rest of Skjaeret and finishes in a sandy beach, protected by the wind and from the waves.

It will be an open space for children and their parents to play and swim, to enjoy nature and the sea. A café is planned alongside the beach with a facade that can be opened during good weather to enjoy views of the park and the wind gusts from the fjords as well as to extend the relatively small internal area of the café.

Across the canal over a wide bridge that links the two opposite banks, visitors will find the entrance to the other exhibition spaces at the quay level.

A wide stair between them leads up to an urban Piazza where café’s, shops and entrances to other functions find their place.

Visitors will be able to continue along the quay of the canal to the tip of the new development which allows a spectacular view out over the Fjord, but also back to the centre of Oslo.



The Roof

The roof is a curved surface which covers all three buildings to emphasize their interaction as a cultural destination and the architecture of the complex.

The design strongly identifies the project. Its curved shape, formed by laminated wood beams, crosses the canal between the buildings. The beams are supported by slender steel columns, reinforced with cable rigging, which refer to the maritime character of the site.
The roof geometrical shape is derived from a section of a toroid and it slopes down towards the sea.
On Skjaeret, the roof almost touches ground in the Park, over a small water pond that prevents people to climb on the glass.
The roof surface is fully glazed and a ceramic fritting gives the glass the right solidness and the right transparency where needed. Some of the exhibition spaces, the museum lobby as well as the office atrium will receive daylight through the roof.

The edges of the roof extend generously outwards to reinforce the lightness of this glass plane and while obstructing daylight to a minimum, giving protection from rain and wind.



Exhibition Spaces

The project will have different kinds of exhibition spaces: visiting the museum will be a cultural journey going from one space to the other. This journey includes all three buildings on both sides of the canal and will bring the visitor through a series of 10 rooms, each with a different ceiling height, material and shape.

The exhibition spaces of the Art Museum on the north side of the canal will house the permanent contemporary art collection. which expands at ground level under the office building.

This part is an open flexible space, extending under the Tjuvholmen Allee and the main stair between the quay level and the upper Piazza. In this area also educational activities of the museum will take place.

The building on Skjaeret, on the south side of the canal, will be for the temporary exhibition. The main exhibition space consists of two floors: one floor at ground level and one on the mezzanine, with natural light from a spectacular skylight in the roof. On the second floor a generous roof terrace will allow for the placement of sculptures outside. A small cafè is located next to the lobby and its terrace extends to Park and the beach.


Office Building
The office building along the Tjuvholmen Allee, has four floors and a mezzanine under the roof. A naturally lit atrium in the centre of the building connects the office floors. All floors will be rented to one tenant, which was very much involved the layout of the offices. The conference rooms as well as the common areas for the occupants are on the upper floors, taking best advance of the views and the terraces on these floors.



Materials
The materials for the new buildings are few in order to emphasize the unity of the complex and are subdued to emphasize the roof as the most important architectural element.

The roof structure will be made of laminated wood beams, sometimes with steel elements, supported by steel columns. The glass of the roof has a dotted pattern, resulting in a light colour, a white ceramic frit that covers the whole surface reducing the transparency of the glass by 40%.

The facades have glazed areas on the ground floor where the public view is desired. The glazing is executed with low iron glass, as much as possible without coatings to enhance the transparency and to minimize the discoloration of the light into the exhibition spaces.
The office glazing and less public facades may need coatings, with internal shades for glare control.

External sun shades on the facades, will make them more dynamic and will bring some color to the monochromatic wood facade.

The lobby to the temporary art space is completely glazed and allows the visual contact with the park and the sea, even from the Piazza on the Tjuvholmen Allee.

Naturally weathered timber was selected for the opaque parts of the façade (Aspen), which in a short time acquires a soft silver-grey color due to its exposure to the weather, The wood planks have a particular shape and the gaps between the planks increase where ventilation of the buildings is required.

The use of wood as a material for structural elements, for the bridges, exterior paving and in the interiors, follows Scandinavian traditions. The use of wood is also a reference to the materials used for boats, while the slender steel elements in the bridges and the columns relate to the masts in the Oslo harbour, anchoring the building complex even more in its location.
block_info: cstarchello_detailpages, Involved companies (project team and products used)
block_info: cstarchello_detailpages, Relates links
block_info: cstarchello_detailpages, Connected

Connected Products

block_info: cstarchello_detailpages, Add comment form block

Your Opinion

Join

to share your opinion. Already joined?

block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages leaderboard banner
block_info: cstarchello_detailpages, Homeslider to detail page
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Watercube Beijing by Bolidt, Arup, Vector Foiltec and 1 more involved.

    Read more
     Bolidt as Floor Manufacturer
     ARUP as Engineers
     Vector Foiltec GmbH as Manufacturer Facade
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    De Rotterdam by OMA, Vetrotech, Strabag Belgium and 1 more involved.

    Read more
     OMA as Architects
     Vetrotech Saint-Gobain as Manufacturers
     STRABAG Belgium nv as Contractors
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    IT University by Henning Larsen Architects, Knauf Danoline and HOWE

    Read more
     Henning Larsen Architects as Architects
     Knauf Danoline as Manufacturers
     HOWE as Manufacturers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    UBC Faculty Pharmaceutical Sciences by Saucier+Perrotte Architectes, Inland Glass & Aluminum Ltd. and NGX interactive

    Read more
     Saucier + Perrotte architectes as Architects
     Inland Glass & Aluminum Ltd. as Manufacturers
     NGX interactive as Manufacturers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Torre Agbar by b720 Fermin Vazquez Arquitectos, ROCKWOOL International A/S and Simón García

    Read more
     b720 Fermin Vazquez Arquitectos as Architects
     ROCKWOOL International A/S as Manufacturers
     Simón García as Association
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    London Aquatics Centre by Zaha Hadid, Foreco and VS-A.

    Read more
     Zaha Hadid as Architects
     Foreco as Manufacturers
     VS-A | Façade Engineering as Engineers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    MAS by Neutelings Riedijk Architecten, ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek, Bureau Bouwtechniek

    Read more
     Neutelings Riedijk Architecten as Architects
     ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek as Engineers
     Bureau Bouwtechniek as Architects
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Museo Soumaya by FR-EE Fernando Romero Enterprise, Geometrica and Ypasa

    Read more
     FR-EE Fernando Romero Enterprise as Architects
     Geometrica as Manufacturers
     ypasa as Sub-Contractor
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Fletcher Hotels by Benthem Crouwel, Sanindusa and Fletcher Hotels.

    Read more
     Benthem Crouwel as Architects
     Sanindusa as Manufacturers
     Fletcher Hotels as Developers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Marina Bay Sands by Safdie Architects, ROCKWOOL B.V. / ROCKPANEL Group, Grohe and 1 more involved.

    Read more
     Safdie Architects as Architects
     ROCKWOOL B.V. / ROCKPANEL Group as Manufacturers
     Grohe as Manufacturers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Court of Justice Hasselt by J. Mayer&Partner, Lens°ass architects and J.M.A. Photography.

    Read more
     J. MAYER H. und Partner as Architects
     Lens°ass architects as Architects
     José Manuel Alorda Photography as Photographers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Agora Theathre by UNStudio, Moso Bamboo and Archtitectenweb.

    Read more
     UNStudio as Architects
     MOSO Bamboo Products as Manufacturers
     Architectenweb Magazine as Media
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Library of Birmingham by Mecanoo, GVA Grimley and Theateradvies bv.

    Read more
     Mecanoo as Architects
     GVA Grimley Ltd. as Consultants
     Theateradvies bv as Consultants
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Theatre the Stoep by UNStudio, ARUP and A. de Jong Group.

    Read more
     UNStudio as Architects
     ARUP as Engineers
     A. de Jong Groep as Manufacturer
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Library and Learning Center by Zaha Hadid, Rieder Smart Elements and Arup.

    Read more
     Zaha Hadid as Architects
     Rieder Smart Elements GmbH as Manufacturers
     ARUP as Engineers
block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages listing block

Discover more Commercials/Industrials