block_info: cstarchello_detailpages, Detail title
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Authors
block_info: cstarchello_detailpages, Header App Detailpages
Changes have been saved.
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Main
Our first religious commission, La Estancia Chapel, was a wedding chapel conceived to celebrate the first day of a couple’s new life. Our second religious commission had a diametrically opposite purpose: to mourn the passing of loved ones. This premise was the main driving force behind the design, the two had to be complete opposites, they were natural antagonists. While the former praised life, the latter grieved death. Through this game of contrasts all the decisions were made: Glass vs. Concrete, Transparency vs. Solidity, Ethereal vs. Heavy, Classical Proportions vs. Apparent Chaos, Vulnerable vs. Indestructible, Ephemeral vs. Lasting…

The client brief was pretty simple, almost naïve: First, the chapel had to take full advantage of the spectacular views. Second, the sun had to set exactly behind the altar cross (of course, this is only possible twice a year at the equinoxes). And last but not least, a section with the first phase of crypts had to be included outside and around the chapel. Metaphorically speaking, the mausoleum would be in perfect utopian synchrony with a celestial cycle of continuous renovation.

Two elements obstructed the principal views: large trees and abundant vegetation, and a behemoth of a boulder blocking the main sight of the sunset. In order to clear these obstructions (blowing up the gigantic rock was absolutely out of the question for ethical, spiritual, environmental and, yes, economical reasons) the level of the chapel had to be raised at least five meters. Since only exotic and picturesque vegetation surrounds this virgin oasis, we strived to make the least possible impact on the site, reducing the footprint of the building to nearly half the floor area of the upper level.

Acapulco’s hills are made up of huge granite rocks piled on top of each other. In a purely mimetic endeavor, we worked hard to make the chapel look like “just another” colossal boulder atop the mountain.



Design: BNKR Arquitectura
Partners: Esteban Suárez (Founding Partner) y Sebastián Suárez
Project Leaders: Mario Gottfried, Javier González & Roberto Ampudia
Project Team: Mario Gottfried, Rodrigo Gil, Roberto Ampudia, Javier González, Óscar Flores, David Sánchez, Diego Eumir, Guillermo Bastian & Adrian Aguilar
Collaborators: Jorge Arteaga & Zaida Montañana
Structural Engineers: uan Felipe Heredia & José Ignacio Báez
MEP: SEI
Lighting: Noriega Iluminadores – Ricardo Noriega
Construction: Factor Eficiencia – Fermín Espinosa & Francisco Villeda

Area: 120 m2
Status: Completed February 2011

Photography: Jaime Navarro
Location: Acapulco, Guerrero, Mexico
block_info: cstarchello_detailpages, Relates links
block_info: cstarchello_detailpages, Connected

Connected Products

block_info: cstarchello_detailpages, Community Detail

Recent activity

View all

block_info: cstarchello_detailpages, Add comment form block

Your Opinion

Join

to share your opinion. Already joined?

block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages leaderboard banner
block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages listing block

Discover more Chapels