block_info: cstarchello_detailpages, Detail title
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Authors
block_info: cstarchello_detailpages, Header App Detailpages
Changes have been saved.
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Main
Renovation and extension of one of the largest modern art museums in the Netherlands. Hovering superstructure carried by only six points of support.

The Stedelijk Museum in Amsterdam is being renovated and extended to help it recapture its key position in the art world.
The starting point for the restoration was to show the character of the original building, a neo-renaissance design by architect AW Weismann. The building is celebrated for its majestic staircase, grand rooms and natural light.

During the renovation some of the non-original intermediate floors will be removed. New connections will be made between exhibition spaces and the main entrance will be moved .

Arup is responsible for structural engineering advice and lighting design. The optimisation of the structure, such as the location of the bearing points and the trusses, was a collaboration between Arup and Benthem Crouwel.

The aim of the lighting design was to maintain maximum possible natural light in the museum given the constraints of art conservation. Arup advised on the daylight protection and the electric light design, bringing the museum into the 21st Century.
Designed by Benthem Crouwel Architects, the museum extension will consist of a basement with a solid superstructure lifted above. This structure will appear to be ‘hovering’ above ground level, allowing the old building to be visible through the glass-encased ground floor.
An information centre, library, shop and restaurant with terrace are to occupy the transparent ground floor of the addition – which will also form the new museum entrance.

The new superstructure consists of two levels - a large exhibition space and auditorium on the lower level with offices located above. A large canopy cuts through the new structure at the gutter height of the old building.
Large steel trusses in the facade make it possible to carry the ‘bath-tub’ shaped superstructure on only six points of support, five columns and one concrete wall. This solution allows a large open space for exhibitions to be created.
block_info: cstarchello_detailpages, Relates links
block_info: cstarchello_detailpages, Connected

Connected Products

block_info: cstarchello_detailpages, Add comment form block

Your Opinion

Join

to share your opinion. Already joined?

block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages leaderboard banner
block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages listing block

Discover more Museums