block_info: cstarchello_detailpages, Detail title
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Authors
block_info: cstarchello_detailpages, Header App Detailpages
Changes have been saved.
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Main
Halley VI Antarctic Research Station – the world’s first re-locatable research facility – is now in use, signalling a new dawn for 21st Century polar research. Opening one hundred years after Captain Robert Falcon Scott’s Antarctic expeditions, the new state-of-the-art research facility demonstrates the UK’s ambition to remain at the forefront of scientific endeavour.

Halley VI Antarctic Research Station is designed by Hugh Broughton Architects with AECOM and constructed by Galliford Try for the British Antarctic Survey (BAS). The project demonstrates an ability to create ground-breaking architecture characterised by a compelling concept, executed with fastidious attention to detail and exemplary levels of coordination. Pushing the boundaries of design in a life critical environment, it creates a beacon for sustainable living in the Polar Regions to draw attention to some of the most significant science conducted on our planet.

It is the product of an extraordinary and intense 8-year collaboration with BAS which began with an international competition-winning design for a modular facility. The challenge was to create excellent laboratory and living accommodation that was capable of withstanding extreme winter weather, of being raised sufficiently to stay above metres of annual snowfall, and of being relocated inland periodically to avoid being stranded on an iceberg as the floating ice shelf moves towards the sea.

The new research station, which replaces the 20-year old Halley V facility, is the sixth to be built on the floating Brunt Ice Shelf in a region that has established itself as an important natural laboratory for studying the Earth’s magnetic field and the near-space atmosphere. It was data from Halley that led to the 1985 BAS discovery of the ozone hole.

The £25.8 million station is built with an innovative concept featuring hydraulically elevated ski based modules, ensuring the station can be relocated inland periodically as the ice shelf flows towards the sea. The station combines seven interlinking blue modules used for bedrooms, laboratories, offices and energy plants, with a central two-storey red module featuring a double-height light filled social space. Interiors have been specially designed to support crew numbers ranging from 52 in summer to 16 during the three months of total darkness in winter when temperatures at the base drop as low as -56C.

Touring exhibition:
Halley VI features in Ice Lab: New Architecture and Science,a touring exhibition curated by the Arts Catalyst for the British Council.

Awards:
Winner RIBA International Award 2013
Winner AIA UK Excellence in Design Award – Best Scientific Building 2013

block_info: cstarchello_detailpages, Relates links
block_info: cstarchello_detailpages, Connected

Connected Products

Connected Stories

View all

block_info: cstarchello_detailpages, Add comment form block

Your Opinion

Join

to share your opinion. Already joined?

Simple yet sophisticated! Very nice!

block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages leaderboard banner
block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages listing block

Discover more Research Facilities