block_info: cstarchello_detailpages, Detail title
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Authors
block_info: cstarchello_detailpages, Header App Detailpages
Changes have been saved.
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Main
Moving their home to the outer limits of a small town in the province of Zaragoza is the wish of a newly married couple about to retire. Embodied in their decision lies the conviction that it is possible to both undergo a radical change
Loading...
and still enjoy the comforts of their previous life. To explore this dual situation a project has been designed which attempts to evade its usual position as a solution at the end of a process and to take positions as starting point or state previous to the development.

It is generally accepted that the difference between the rural and the urban worlds has to do with the proximity to certain centres and to the specific ways of life derived from them. Descriptions linked to constructions (in their broadest sense) which display spaces, rhythms and rituals between people and their surroundings. With this project, our aim was to evaluate, starting with the home, which housing conditions and expectations of life could mobilise each of these forms by contrasting them with the experiences and wishes of the clients. The conversations led to a duality of interests: on the one hand those regarding manageability, ways of use, organisation and representation associated to those of a conventional urban flat; and on the other hand, the search for an uninhibited, light-hearted and active life, linked to the outdoors and a move to a softened “wild life”.

The plot, with a gentle, northward slope overlooking a wide, cultivated valley, is within the boundaries of the mountain town of Algairén, devoted mainly to the production of wine and oil. The land is part of an olive grove, annexed to the perimeter of the village. The house is positioned on the north side along the length of the developable limit in order to gain a small garden and a vegetable patch to the south and have privacy from the street. The project has been developed using two parallel houses, elevated a storey above ground level to enjoy views of the valley and the olive trees.

The first is a rectangular structure, conventional in construction with a narrow section, inheritor of the ideas of the modern movement where the nuclei of kitchen and bathroom areas separated the various living spaces thus always ensuring independence, dual orientation and cross ventilation. Leaving the windows behind on the southern façade (as would an adolescent Gerald Durrel in search of adventure), the second home can be reached: an irregular geometric platform covered by a structural wooden shutter which folds to create different, unplanned areas connected directly to the bathrooms and kitchen self-contained functionality.

The two structures achieve specific characteristics and are geared to use and optimise the house’s resources. The inside of the house is extended on the ground floor to resolve the programme’s requirements. The central nucleus which gives access to the upper floors separates two areas, of non-referential character, serves as a garage and party area. The exterior of the house is covered by a wooden frame with deciduous climbing plants that ensure intimacy from the street while at the same time stopping the house getting hot in the summer and guarantees, along with the planted roof, one of the foundations of the project: the avoidance of mechanical HVAC systems and savings in energy resources.

The double house avoids blurring the limits between both desired ways of life or finding a single equal space. On the contrary, the project, with its duality, offers a coexistence of two differentiated house designs encouraging a state of permanent transition.
block_info: cstarchello_detailpages, Involved companies (project team and products used)
block_info: cstarchello_detailpages, Relates links
block_info: cstarchello_detailpages, Connected

Connected Products

block_info: cstarchello_detailpages, Add comment form block

Your Opinion

Join

to share your opinion. Already joined?

block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages leaderboard banner
block_info: cstarchello_detailpages, Homeslider to detail page
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Watercube Beijing by Bolidt, Arup, Vector Foiltec and 1 more involved.

    Read more
     Bolidt as Floor Manufacturer
     ARUP as Engineers
     Vector Foiltec GmbH as Manufacturer Facade
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    De Rotterdam by OMA, Vetrotech, Strabag Belgium and 1 more involved.

    Read more
     OMA as Architects
     Vetrotech Saint-Gobain as Manufacturers
     STRABAG Belgium nv as Contractors
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    IT University by Henning Larsen Architects, Knauf Danoline and HOWE

    Read more
     Henning Larsen Architects as Architects
     Knauf Danoline as Manufacturers
     HOWE as Manufacturers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    UBC Faculty Pharmaceutical Sciences by Saucier+Perrotte Architectes, Inland Glass & Aluminum Ltd. and NGX interactive

    Read more
     Saucier + Perrotte architectes as Architects
     Inland Glass & Aluminum Ltd. as Manufacturers
     NGX interactive as Manufacturers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Torre Agbar by b720 Fermin Vazquez Arquitectos, ROCKWOOL International A/S and Simón García

    Read more
     b720 Fermin Vazquez Arquitectos as Architects
     ROCKWOOL International A/S as Manufacturers
     Simón García as Association
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    London Aquatics Centre by Zaha Hadid, Foreco and VS-A.

    Read more
     Zaha Hadid as Architects
     Foreco as Manufacturers
     VS-A | Façade Engineering as Engineers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    MAS by Neutelings Riedijk Architecten, ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek, Bureau Bouwtechniek

    Read more
     Neutelings Riedijk Architecten as Architects
     ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek as Engineers
     Bureau Bouwtechniek as Architects
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Museo Soumaya by FR-EE Fernando Romero Enterprise, Geometrica and Ypasa

    Read more
     FR-EE Fernando Romero Enterprise as Architects
     Geometrica as Manufacturers
     ypasa as Sub-Contractor
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Fletcher Hotels by Benthem Crouwel, Sanindusa and Fletcher Hotels.

    Read more
     Benthem Crouwel as Architects
     Sanindusa as Manufacturers
     Fletcher Hotels as Developers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Marina Bay Sands by Safdie Architects, ROCKWOOL B.V. / ROCKPANEL Group, Grohe and 1 more involved.

    Read more
     Safdie Architects as Architects
     ROCKWOOL B.V. / ROCKPANEL Group as Manufacturers
     Grohe as Manufacturers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Court of Justice Hasselt by J. Mayer&Partner, Lens°ass architects and J.M.A. Photography.

    Read more
     J. MAYER H. und Partner as Architects
     Lens°ass architects as Architects
     José Manuel Alorda Photography as Photographers
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Agora Theathre by UNStudio, Moso Bamboo and Archtitectenweb.

    Read more
     UNStudio as Architects
     MOSO Bamboo Products as Manufacturers
     Architectenweb Magazine as Media
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Library of Birmingham by Mecanoo, GVA Grimley and Theateradvies bv.

    Read more
     Mecanoo as Architects
     GVA Grimley Ltd. as Consultants
     Theateradvies bv as Consultants
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Theatre the Stoep by UNStudio, ARUP and A. de Jong Group.

    Read more
     UNStudio as Architects
     ARUP as Engineers
     A. de Jong Groep as Manufacturer
  • HOW IT'S MADE

    Discover the products, stories and building teams behind the project.

    Library and Learning Center by Zaha Hadid, Rieder Smart Elements and Arup.

    Read more
     Zaha Hadid as Architects
     Rieder Smart Elements GmbH as Manufacturers
     ARUP as Engineers
block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages listing block

Discover more Private Houses