block_info: cstarchello_detailpages, Detail title
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Authors
block_info: cstarchello_detailpages, Header App Detailpages
Changes have been saved.
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Main
Crematorium Rusthof is part of the Rusthof cemetery. The building has a completely different look than the existing historic buildings, but is both in terms of landscape and urban build carefully integrated into the original design (1929) of architect ir. C.B. van der Tak. Life is intricately linked with death. EGM has studied the background and the way new groups within our society deal with death as well as their rituals surrounding death. The starting point, therefore, was to design a place to commemorate death and celebrate life.

In the design, the different beliefs of relatives is taken into account. That is why the cremation room is separated from the great hall and reception areas by a patio, so that not everyone needs to be confronted with the cremation. Various religions and cultural groups can say goodbye to the deceased in these areas in their own way. The biggest challenge, next to integrating the landscape, was to create a “homey feel” in the auditorium. The auditorium is a large, bright, circular space that, thanks to the careful design, still creates an intimate atmosphere. Materials have remained sober: a white stucco building with a vertical platform, red-brown brick. The project won the 2003 Architecture of Amersfoort prize.
block_info: cstarchello_detailpages, Relates links
block_info: cstarchello_detailpages, Connected

Connected Products

block_info: cstarchello_detailpages, Community Detail

Recent activity

View all

block_info: cstarchello_detailpages, Add comment form block

Your Opinion

Join

to share your opinion. Already joined?

block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages leaderboard banner
block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages listing block

Discover more Cemeteries