block_info: cstarchello_detailpages, Detail title

AvB Tower

block_info: cstarchello_detailpages, Stories Authors
block_info: cstarchello_detailpages, Header App Detailpages
Changes have been saved.
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Main
12-Aug-2013
The AvB Tower is an academic building in the center of The Hague and a dynamic hub threading the city's central train station to the adjacent urban envelope

The AvB Tower is a hyper-hybrid academic building and a dynamic hub threading The Hague’s central train station to the adjacent urban envelope, accommodating students and faculty with a program of housing, retail, and dining. Surrounded by an expansive and newly constructed pedestrian square – the Anna van Beurenplein – this 72m steel tower is foreseen to be a catalyst for further redevelopment of this centrally sited urban space. As the city’s train station is a terminus, this square is a point of convergence for multiple modes of transportation and a gathering space for the tower’s 369 student residents.

Clusters of office buildings and a surface parking lot were demolished to create this new residential and retail situation, which is part of a larger master plan to restructure this formerly under-utilized space in the center of this stately city. A newly submerged 3-story parking garage serves as the plinth
Loading...
for the tower’s foundation, dictating its structural solutions due to the pre-existing weight limitations of the parking garage. It was therefore chosen to construct the tower in steel, distributing its structural load across 11 pre-determined columns.

Carving an extension of its lobby from the surrounding square, the tower is accessed via an entryway of stairs and ramps. A sculptural staircase, whose oversized landings encourage informal social exchange, welcomes users upon entry, propelling them up and into the building’s hybrid programming. This staircase traverses a central void, organizing and intuitively routing users to and from the complex program of academic facilities that constitute the tower’s first five floors. The ground floor contains retail and auditoriums, while the second through fifth house lecture halls, a student help desk, and university offices, with 369 student studios occupying the tower’s remaining floors.

Integrated within a central ‘district heating’ system purposely built for this redeveloped area, the tower utilizes excess energy provided by an adjacent residential building to satisfy its heating and cooling demands. This sustainable energy transfer is conducted underground to ensure minimal energy loss during transportation. The tower’s office spaces have been outfitted with independently regulated heating and cooling systems, while student rooms feature floor heating and operable and oversized sliding glass yellow windows, providing views to the square below, the skyline of The Hague, and the North Sea beyond.
block_info: cstarchello_detailpages, Details page socials
block_info: cstarchello_detailpages, Relates links
block_info: cstarchello_detailpages, Involved companies (project team and products used)

Manufacturers & product spec sheet

+ Were your products used?
block_info: cstarchello_detailpages, Connected

block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages leaderboard banner
block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages listing block

Discover more Housing