block_info: cstarchello_detailpages, Detail title
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Authors
block_info: cstarchello_detailpages, Header App Detailpages
Changes have been saved.
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Main
This single story home of light wood framed post & beam construction was originally known as the “Sechler House” designed by the Pasadena firm, Nyberg & Bissner Architecture & Engineering and constructed in 1954, and is identified in the 2009 Cultural Resources of the Recent Past historic resources survey as eligible for designation as a landmark home. It is a notable example of the Modern Ranch style with character-defining features of: a cruciform plan integrating interior and exterior spaces; wide, low sloped gabled roof forms with extended boxed eaves; large expanses of windows including groupings in gabled-ends; double solid-wood entry doors with a full height sidelight; tongue-and-groove redwood cladding milled to appear like battens in staggered relief; solid site walls (clad in redwood to match the cladding on the house) attached to the house; canyon-stone cladding and an attached carport/garage with a garage door matching the cladding on the house. The property also has several mature trees and other landscape features in the front yard.

(Adapted from the Historic Preservation Commission Meeting on August 16, 2010).

Since its construction in 1954, this home has remained virtually untouched throughout its life. The goal of this project is to update and modernize this property by adding additional living spaces, restoring the original home with new energy wise building systems, renew the exterior finish and add new interiors. The existing outdoor courtyard living spaces will be re-imagined with new hardscape and appropriate drought tolerant indigenous plantings & landscape materials.

The design of the new 2nd floor addition is not intended to replicate the original home, but recall the existing home’s 4 prominent clerestory gables as a 5th “living gable”, reinforcing the home’s linear crucifix plan and strong east-west & north-south axis. The new addition is intended to set itself apart and float above the existing low-pitched rooflines. The intersection of the new addition and original building link to form a new partnership revealing an open interior space plan, transparent exterior walls, exposed structure and quality natural light.
block_info: cstarchello_detailpages, Relates links
block_info: cstarchello_detailpages, Connected

Connected Products

block_info: cstarchello_detailpages, Community Detail

Recent activity

View all

block_info: cstarchello_detailpages, Add comment form block

Your Opinion

Join

to share your opinion. Already joined?

block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages leaderboard banner
block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages listing block

Discover more Private Houses