block_info: cstarchello_detailpages, Detail title

ArGeTon

block_info: cstarchello_detailpages, Stories Authors
block_info: cstarchello_detailpages, Header App Detailpages
Changes have been saved.
block_info: cstarchello_detailpages, Stories Main
Gooiland lies between Amsterdam, Amersfoort and Utrecht. The region is characterized by moors, woods, meadows and small lakes. The rural populace is proud of its country and the traditional image of its villages. When architect Koen van Velsen from Hilversum received a commission to create a new and modern office structure, he was immediately confronted by demands from the building authorities and the unified neighbourhood. Van Velsen analysed the specifications of the authorities and the wish list of the neighbourhood. Finally he designed a building that had exactly the desired gable roof and outer walls with a brick finish. The architect went a step further: he blended his design with the traditional country architecture of the region of Gooiland and created a sort of “farm house”, whose dimensions and geometry was
Loading...
in keeping with the agricultural needs. Even the layout of the plot was designed in a modern interpretation of a farm with thoroughfares and garden pond. In order to leave the country idyll undisturbed, the architect located the car parking for employees in the basement of the building.


Modern Tradition: To comply with the development targets on the one hand and to create modern architecture on the other, van Velsen decided on ArGeTon Façade Panels. The panels are made traditionally from rough ceramic - that is from the same material as fired roof tiles; due to the diamond calibration, the panels offer a suitable solution for a modern combination of materials with glass and steel that is geometrically accurate to the millimetre. The architect chose two varieties of Terzo panels with two or three dummy joints. The panels with three dummy joints give the look and feel of flat facing bricks, while those with two dummy joints create the optical impression of large tiled surfaces. Randomly placed, a light, geometric pattern emerges. The concept is complemented by a surface that is chosen for its lively design, in changing shades of sand. No two tiles look alike.
The building, which is the registered office of a finance company, houses reception, conference and office space. The colourful harmony of the building exterior, also described by the architect as a “perforated envelope”, follows an analogous philosophy of colour with premium materials in the interior of the building. The transparency of the rooms and the open view through the big windows create an open working atmosphere.
block_info: cstarchello_detailpages, Relates links
block_info: cstarchello_detailpages, Connected

Connected Projects

Catalogues

More Products & Materials by Wienerberger

View all

block_info: cstarchello_detailpages, Community Detail

Recent activity

View all

block_info: cstarchello_detailpages, Add comment form block

Your Opinion

Join

to share your opinion. Already joined?

block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages leaderboard banner
block_info: cstarchello_detailpages, Detailpages listing block

Discover more Facades